Технологія виробництва і переробки продукції тваринництв
Спеціальність 204
Освітня кваліфікація
Фаховий молодший бакалавр
з технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Технік-технолог – це фахівець, який на підприємстві є відповідальним за здійснення і розробку різного роду технологічних процесів, що мають безпосереднє відношення до виробництва товару.
До переваг професії можна віднести.
- Велика кількість відкритих вакансій. Технік-технолог – це висококваліфікований спеціаліст, який ніколи не залишиться без роботи, так як професія є актуальною і затребуваною на сучасному ринку праці.
- Високий дохід. Чим вище ваша кваліфікації, а також чим більший досвід роботи, тим більш високу матеріальну винагороду за свою працю ви будете отримувати.
- Можливість кар’єрного росту та самореалізації. Професія вимагає від вас постійного розвитку та самовдосконалення.
Серед мінусів зазвичай виділяють.
- Високий рівень відповідальності. Саме від техніка-технолога залежить підсумкове якість продукту, який отримає кінцевий споживач.
- Стрес. У зв’язку з тим, що на плечі спеціаліста лягає велика відповідальність, він постійно відчуває стрес.

Спеціаліст може бути задіяний в самих різних сферах людської діяльності, однак найчастіше техніка-технолога можна зустріти на підприємствах громадського харчування.
На сьогоднішній день найважливішою функцією техніка-технолога на виробництві є виявлення різного браку і дефектів в товарі.


Важливо відзначити, що фахівець може активно просуватися по кар’єрних сходах і зайняти посаду старшого техніка-технолога.
Крім того, слід враховувати той факт, що при пошуку кандидата на посаду техніка – технолога роботодавець висуває вимоги щодо не тільки професійних, але й особистісних характеристик. Це пов’язано з тим, що чоловік повинен бути кваліфікованим фахівцем, так і ефективним членом команди.


Проте будьте готові до того, що ви повинні будете постійно самовдосконалюватися і підвищувати свій інтелектуальний рівень, щоб залишатися актуальним і затребуваним фахівцем.
Призначення фахівця
Фахівець підготовлений для забезпечення організації з виробництва і переробки продукції тваринництва. Первинні посади, що може обіймати фахівець:
технологія по вирощуванні культур у поєднанні з тваринництвом
керуючий фермою
технолог приватного сільськогосподарського підприємства
обліковець на сільськогосподарському підприємстві
технолог-лаборант
технолог з переробки м’яса

Фахівець ЗНАТИМЕ
- закони, постанови. накази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу;
- прийоми і методи впровадження новітніх технологій в виробництві і переробки продукції тваринництва;
- методи зоотехнічного аналізу і способи оцінки поживності;
- методи оцінки екстер’єру і конституції у різних видів сільськогосподарських тварин ;
- форми виробничого та племінного обліку і звітності;
- знати комплекс операцій із забою, переробки туш тварин;
- форми відповідної документації на відправку продукції тваринництва на переробку;
- основні положення стандартизації;
- економіку галузі, підприємства, основи планування та управління, економічні методи господарювання;
- основи правознавства та управлінської діяльності;
- правила охорони та безпеки життєдіяльності.
Фахівець ВМІТИМЕ
- аналізувати кормову базу і забезпеченість тварин кормами, складати зелений конвеєр;
- складати, аналізувати раціони, вести контроль за повноцінністю годівлі тварин;
- організовувати стійлове і пасовищне утримання тварин, організовувати і обладнувати літні табори;
- складати план парувань та одержання приплоду сільськогосподарських тварин;
- заповнювати форми виробничого та племінного обліку і звітності;
- планувати й аналізувати виробництво тваринницької продукції на фермі, здійснювати її реалізацію;
- забезпечувати ефективне використання машин і обладнання, володіти технікою машинного доїння;
- нараховувати заробітну плату працівникам тваринництва;
- визначати види тварин, напрями продуктивності, породи тварин, категорії вгодованності згідно з діючими стандартами;
- оцінювати якість молока і кисломолочних продуктів;
- визначати якість обробки сировини на окремих етапах виробництва і якість готової продукції згідно з вимогами стандартів і іншої нормативно-технічної документації;
- проводити оцінку якості тваринницької продукції.
До стандартних обов’язків техніка-технолога відносять:
- дотримання правил і стандартів безпеки на виробництві;
- розробка виробничих процесів для всіх елементів готового товару;
- здійснення контролюючих функцій;
- дотримання стандартів, прописаних у нормативно-правової документації та законодавчих актах;
- складання інструкцій, технологічних карт та інших посібників;
- ведення звітної та облікової документації;
- проведення досліджень;
- застосування передового міжнародного досвіду в своїй роботі;
- з’ясування причин виникнення дефектів;
- усунення шлюбу (при необхідності).
Знання та навички Так як технік-технолог – це спеціаліст, який виконує дуже важливу і відповідальну роботу, він повинен володіти великою кількістю спеціалізованих професійних навичок і знань. До них, в першу чергу, можна віднести:
- розуміння технічної сторони роботи виробничого устаткування;
- державні і міжнародні стандарти з виробництва продукції;
- існуючі види дефектів, причини їх виникнення та способи усунення;
- основи організації праці;
- правила техніки безпеки;
- вміння вести документообіг;
- знання асортименту товарів, що випускаються.
До найважливішим особистісним характеристикам техніка-технолога слід віднести:
- Відповідальність
- Системний підхід до роботи
- Відсутність гидливості
- Уважність та хороша пам’ять
- Вміння самостійно приймати рішення
- Стресостійкість і емоційна стійкість
- Організаторські здібності
- Лідерські якості
- Логічне мислення
- Аналітичний склад розуму