Агрономія
Спеціальність 201 Агрономія
Освітньо-професійний ступінь
Фаховий молодший бакалавр
Галузь знань 20
Аграрні науки та продовольство
Записів не знайдено.

Фахівець за спеціальністю «Агрономія» здатний виконувати професійну роботу, пов’язану з вирощуванням зернових, технічних і кормових культур.
Добре обізнаний з механізацією с.-г. виробництва, зберіганням і первинною переробкою продукції рослинництва та її реалізацією.


Він, з огляду на конкретні виробничі умови, займається впровадженням і освоєнням науково обґрунтованої системи землеробства та подальшої інтенсифікації рослинництва з метою збільшення виробництва і підвищення якості вирощеної продукції та підвищення родючості ґрунту.
Агроном – посередник між працівниками та керівником агрофірми


Агрономія – спеціальність, що поєднує знання біолога, хіміка, технолога.
Нині фахівець з агрономії має великі перспективи, адже земля – стале джерело достатку, ефективне використання якого можливе лише за умови ґрунтовних знань і вмінь.

Призначення фахівця
Фахівець підготовлений для забезпечення організації з виробництва і переробки продукції рослинництва. Первинні посади, що може обіймати фахівець:
Фахівець підготовлений для забезпечення організації з виробництва і переробки продукції рослинництва.
Первинні посади, що може обіймати фахівець:
- бригадир
- агроном-рільник
- агроном по захисту рослин
- агроном-плодоовочівник
- головний агроном господарства
- обліковець
- агроном-насінник

Фахівець ЗНАТИМЕ
- організацію інтенсивних технологій виробництва продукції рослинництва;
- основи земельного права, постанови уряду та законодавчі акти з питань аграрної політики;
- стандарти насіннєвої та тваринної продукції;
- технологію зберігання продукції рослинництва;
- ціни та правила реалізації продукції;
- основи маркетингу та менеджменту;
- основи насіннєвої справи;
- основи очистки та сортування насіння;
- основи обліку насіннєвого матеріалу;
- морфологічні основи і біологічні особливості плодових і ягідних культур;склад та властивості ґрунту, прийоми обробітку грунту і підвищення його родючості, систему боротьби з ерозією грунту;
- сучасні методи діагностики живлення рослин;
- інтегровані схеми захисту рослин від шкідників, хвороб, бур’янів;
- передові технології вирощування садивного матеріалу плодових, ягідних і овочевих культур;
- вимоги до транспортування і зберігання плодоовочевої продукції і стандарти;
- методи оцінки якості плодоовочевої продукції стандарти;
- методику розрахунків добрив на запрограмований урожай;
- технологію приготування компостів, правила змішування мінеральних добрив;
- організацію приготування і внесення органічних добрив та техніки безпеки;
- технологію налагодження агрегатів при приготуванні та внесенні добрив;
- методику організації агрохімічного обстеження грунтів та їх аналіз;
- правила охорони праці і техніки безпеки, виробничої санітарії і протипожежного захисту.
Фахівець ВМІТИМЕ
- складати технологічні карти по вирощуванню сільськогосподарських культур;
- застосовувати на практиці основи земельного законодавства та інших нормативних документів;
- впроваджувати сортозміни та сортооновлення культур;
- організовувати систему захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів;
- стандартизувати насіннєву та товарну продукцію;
- здійснювати контроль за переробкою та зберіганням продукції рослинництва;
- складати заявки на завезення високопродуктивних сортів;
- проводити технологічну наладку зерноочисних машин доробки насіння до відповідних стандартів;
- відбирати зразки насіннєвого матеріалу та відправляти їх на аналіз у районну інспекцію;
- заповнювати насіннєву книгу, акти апробації;
- оформлення насіннєвих документів;
- здійснювати організаційно-технологічне керівництво виробничим підрозділом по виробництву плодоовочевої продукції;
- запроваджувати прогресивні технології;
- прогнозувати врожайність плодових, ягідних і овочевих культур;
- програмувати добрива та складати систему культур на полях сівозміни;
- організувати накопичення зберігання органічних і мінеральних добрив;
- виконувати технологічне налагодження агрегатів по підготовці та внесенню добрив;
- проводити агрохімічне обстеження грунтів та виконувати відбір їх зразків;
- аналізувати вплив окремих хімічних елементів, біологічних компонентів та поліпшення родючості грунту та якість продукції;
- проводити хімічну діагностику елементів.
ТОП-7 якостей, якими повинен володіти агроном
- Витривалість
- Водійську вправність
- Уважність. Адже важливо не переплутати гербіциди з інсектицидами, правильно розраховувати концентрацію робочого розчину та його витрати на обробіток поля.
- Знання сучасних технологій. Агроном повинен бути впевненим користувачем ПК, вміти працювати з програмами GPS моніторингу, дронами для аерозйомок, сервісами для бухгалтерського обліку.
- Хороша пам’ять. Оскільки важливо орієнтуватися без будь-яких записів у сівозмінах полів, урожайності базових культур господарства тощо.
- Знання маркетингу. Уміти проаналізувати ринок продукції, відслідкувати тенденції та зробити прогноз щодо цін.
- Організаторські здібності. Агроном – посередник між працівниками та керівником агрофірми. Він домовляється про понаднормову роботу, витрати на навчання персоналу, закупівлю посівного матеріалу. Тому без дрібки дипломатії аж ніяк.