Освітньо-професійний ступінь Фаховий молодший бакалавр Галузь знань 20 Аграрні науки та продовольство
Фахівець за спеціальністю «Агрономія» здатний виконувати професійну роботу, пов’язану з вирощуванням зернових, технічних і кормових культур.
Добре обізнаний з механізацією с.-г. виробництва, зберіганням і первинною переробкою продукції рослинництва та її реалізацією.
Він, з огляду на конкретні виробничі умови, займається впровадженням і освоєнням науково обґрунтованої системи землеробства та подальшої інтенсифікації рослинництва з метою збільшення виробництва і підвищення якості вирощеної продукції та підвищення родючості ґрунту.
Агроном – посередник між працівниками та керівником агрофірми
Агрономія – спеціальність, що поєднує знання біолога, хіміка, технолога.
Нині фахівець з агрономії має великі перспективи, адже земля – стале джерело достатку, ефективне використання якого можливе лише за умови ґрунтовних знань і вмінь.
Призначення фахівця
Фахівець підготовлений для забезпечення організації з виробництва і переробки продукції рослинництва. Первинні посади, що може обіймати фахівець:
бригадир
агроном-рільник
агроном по захисту рослин
агроном-плодоовочівник
головний агроном господарства
обліковець
агроном-насінник
Можуть працювати: в насіннєвих і карантинних інспекціях та лабораторіях, на елеваторах.
організацію інтенсивних технологій виробництва продукції рослинництва;
основи земельного права, постанови уряду та законодавчі акти з питань аграрної політики;
стандарти насіннєвої та тваринної продукції;
технологію зберігання продукції рослинництва;
ціни та правила реалізації продукції;
основи маркетингу та менеджменту;
основи насіннєвої справи;
основи очистки та сортування насіння;
основи обліку насіннєвого матеріалу;
морфологічні основи і біологічні особливості плодових і ягідних культур;склад та властивості ґрунту, прийоми обробітку грунту і підвищення його родючості, систему боротьби з ерозією грунту;
сучасні методи діагностики живлення рослин;
інтегровані схеми захисту рослин від шкідників, хвороб, бур'янів;
передові технології вирощування садивного матеріалу плодових, ягідних і овочевих культур;
вимоги до транспортування і зберігання плодоовочевої продукції і стандарти;
методи оцінки якості плодоовочевої продукції стандарти;
методику розрахунків добрив на запрограмований урожай;
технологію приготування компостів, правила змішування мінеральних добрив;
організацію приготування і внесення органічних добрив та техніки безпеки;
технологію налагодження агрегатів при приготуванні та внесенні добрив;
методику організації агрохімічного обстеження грунтів та їх аналіз;
правила охорони праці і техніки безпеки, виробничої санітарії і протипожежного захисту.
складати технологічні карти по вирощуванню сільськогосподарських культур;
застосовувати на практиці основи земельного законодавства та інших нормативних документів;
впроваджувати сортозміни та сортооновлення культур;
організовувати систему захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів;
стандартизувати насіннєву та товарну продукцію;
здійснювати контроль за переробкою та зберіганням продукції рослинництва;
складати заявки на завезення високопродуктивних сортів;
проводити технологічну наладку зерноочисних машин доробки насіння до відповідних стандартів;
відбирати зразки насіннєвого матеріалу та відправляти їх на аналіз у районну інспекцію;
заповнювати насіннєву книгу, акти апробації;
оформлення насіннєвих документів;
здійснювати організаційно-технологічне керівництво виробничим підрозділом по виробництву плодоовочевої продукції;
запроваджувати прогресивні технології;
прогнозувати врожайність плодових, ягідних і овочевих культур;
програмувати добрива та складати систему культур на полях сівозміни;
організувати накопичення зберігання органічних і мінеральних добрив;
виконувати технологічне налагодження агрегатів по підготовці та внесенню добрив;
проводити агрохімічне обстеження грунтів та виконувати відбір їх зразків;
аналізувати вплив окремих хімічних елементів, біологічних компонентів та поліпшення родючості грунту та якість продукції;
проводити хімічну діагностику елементів.
ТОП-7 якостей, якими повинен володіти агроном
Витривалість
01
Водійську вправність
02
Уважність
Адже важливо не переплутати гербіциди з інсектицидами, правильно розраховувати концентрацію робочого розчину та його витрати на обробіток поля.
03
Знання сучасних технологій
Агроном повинен бути впевненим користувачем ПК, вміти працювати з програмами GPS моніторингу, дронами для аерозйомок, сервісами для бухгалтерського обліку 1C.
04
Хороша пам’ять
Оскільки важливо орієнтуватися без будь-яких записів у сівозмінах полів, урожайності базових культур господарства тощо.
05
Знання маркетингу
Уміти проаналізувати ринок продукції, відслідкувати тенденції та зробити прогноз щодо цін.
06
Організаторські здібності
Агроном – посередник між працівниками та керівником агрофірми. Він домовляється про понаднормову роботу, витрати на навчання персоналу, закупівлю посівного матеріалу. Тому без дрібки дипломатії аж ніяк.