Технологія виробництва і переробки продукції тваринництв

Спеціальність 204

Освітня кваліфікація
Фаховий молодший бакалавр
з технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Технік-технолог – це фахівець, який на підприємстві є відповідальним за здійснення і розробку різного роду технологічних процесів, що мають безпосереднє відношення до виробництва товару.

До переваг професії можна віднести.

  • Велика кількість відкритих вакансій. Технік-технолог – це висококваліфікований спеціаліст, який ніколи не залишиться без роботи, так як професія є актуальною і затребуваною на сучасному ринку праці.
  • Високий дохід. Чим вище ваша кваліфікації, а також чим більший досвід роботи, тим більш високу матеріальну винагороду за свою працю ви будете отримувати.
  • Можливість кар’єрного росту та самореалізації. Професія вимагає від вас постійного розвитку та самовдосконалення.

Серед мінусів зазвичай виділяють.

  • Високий рівень відповідальності. Саме від техніка-технолога залежить підсумкове якість продукту, який отримає кінцевий споживач.
  • Стрес. У зв’язку з тим, що на плечі спеціаліста лягає велика відповідальність, він постійно відчуває стрес.

Спеціаліст може бути задіяний в самих різних сферах людської діяльності, однак найчастіше техніка-технолога можна зустріти на підприємствах громадського харчування.

На сьогоднішній день найважливішою функцією техніка-технолога на виробництві є виявлення різного браку і дефектів в товарі.

Важливо відзначити, що фахівець може активно просуватися по кар’єрних сходах і зайняти посаду старшого техніка-технолога.

Крім того, слід враховувати той факт, що при пошуку кандидата на посаду техніка – технолога роботодавець висуває вимоги щодо не тільки професійних, але й особистісних характеристик. Це пов’язано з тим, що чоловік повинен бути кваліфікованим фахівцем, так і ефективним членом команди.

Проте будьте готові до того, що ви повинні будете постійно самовдосконалюватися і підвищувати свій інтелектуальний рівень, щоб залишатися актуальним і затребуваним фахівцем.

Призначення фахівця

Фахівець підготовлений для забезпечення організації з виробництва і переробки продукції тваринництва. Первинні посади, що може обіймати фахівець:
    • технологія по вирощуванні культур у поєднанні з тваринництвом
    • керуючий фермою
    • технолог приватного сільськогосподарського підприємства
    • обліковець на сільськогосподарському підприємстві
    • технолог-лаборант
    • технолог з переробки м’яса
Фахівець ЗНАТИМЕ
  • закони, постанови. накази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу;
  • прийоми і методи впровадження новітніх технологій в виробництві і переробки продукції тваринництва;
  • методи зоотехнічного аналізу і способи оцінки поживності;
  • методи оцінки екстер’єру і конституції у різних видів сільськогосподарських тварин ;
  • форми виробничого та племінного обліку і звітності;
  • знати комплекс операцій із забою, переробки туш тварин;
  • форми відповідної документації на відправку продукції тваринництва на переробку;
  • основні положення стандартизації;
  • економіку галузі, підприємства, основи планування та управління, економічні методи господарювання;
  • основи правознавства та управлінської діяльності;
  • правила охорони та безпеки життєдіяльності.
  • аналізувати кормову базу і забезпеченість тварин кормами, складати зелений конвеєр;
  • складати, аналізувати раціони, вести контроль за повноцінністю годівлі тварин;
  • організовувати стійлове і пасовищне утримання тварин, організовувати і обладнувати літні табори;
  • складати план парувань та одержання приплоду сільськогосподарських тварин;
  • заповнювати форми виробничого та племінного обліку і звітності;
  • планувати й аналізувати виробництво тваринницької продукції на фермі, здійснювати її реалізацію;
  • забезпечувати ефективне використання машин і обладнання, володіти технікою машинного доїння;
  • нараховувати заробітну плату працівникам тваринництва;
  • визначати види тварин, напрями продуктивності, породи тварин, категорії вгодованності згідно з діючими стандартами;
  • оцінювати якість молока і кисломолочних продуктів;
  • визначати якість обробки сировини на окремих етапах виробництва і якість готової продукції згідно з вимогами стандартів і іншої нормативно-технічної документації;
  • проводити оцінку якості тваринницької продукції.
  • дотримання правил і стандартів безпеки на виробництві;
  • розробка виробничих процесів для всіх елементів готового товару;
  • здійснення контролюючих функцій;
  • дотримання стандартів, прописаних у нормативно-правової документації та законодавчих актах;
  • складання інструкцій, технологічних карт та інших посібників;
  • ведення звітної та облікової документації;
  • проведення досліджень;
  • застосування передового міжнародного досвіду в своїй роботі;
  • з’ясування причин виникнення дефектів;
  • усунення шлюбу (при необхідності).
  • розуміння технічної сторони роботи виробничого устаткування;
  • державні і міжнародні стандарти з виробництва продукції;
  • існуючі види дефектів, причини їх виникнення та способи усунення;
  • основи організації праці;
  • правила техніки безпеки;
  • вміння вести документообіг;
  • знання асортименту товарів, що випускаються.

До найважливішим особистісним характеристикам техніка-технолога слід віднести:

  1. Відповідальність
  2. Системний підхід до роботи
  3. Відсутність гидливості
  4. Уважність та хороша пам’ять
  5. Вміння самостійно приймати рішення
  6. Стресостійкість і емоційна стійкість
  7. Організаторські здібності
  8. Лідерські якості
  9. Логічне мислення
  10. Аналітичний склад розуму

Our Clients

Прокрутка до верху